Kretingos dvaras – praeities ir dabarties sintezė

 

Ramiai teka, o kartais šurmulingai nuvilnija Kretingos dvaro, įsikūrusio šiaurinėje miesto dalyje, kasdienybė. Tik įžengus į parką link Centrinių rūmų, jus pasitiks senoliai ąžuolai, šalimais tūkstantmetį ar du menantis Padvarių akmuo, už kelių žingsnių – egzotiškasis Žiemos sodas. Dabar parke, dar kitaip vadinamame Vasaros sode – viskas šlama, žydi, teka. Tačiau šis dvaras išsiskiria ne tik žaluma, bet ir tuo, kad yra išsaugojęs beveik visus komplekso pastatus. Jų ansamblį sudaro: Centriniai rūmai, Žiemos sodas, Tradicinių amatų centras, Vandens malūno pastatas, Ūkvedžio namas ir dvaro parkas. Praeitis ir dabartis čia šurmulingai susitinka Tradicinių amatų centre, kur vykdomos tokios praktinės programos kaip dvaro duonos kepimas, įvairių raštų juostelių audimas ir kt. Dvare vyksta jaunųjų amatininkų mugės, parodos, svarbių datų paminėjimai, paskaitos.

 

Kretingos muziejus – Tiškevičių rūmuose

Kretingos muziejus, įkurtas 1935 metais miesto savivaldybėje, o 1992 metais perkeltas į grafų Tiškevičių rūmus, tikriausiai rado pačią autentiškiausią vietą supažindinti lankytojus su Kretingos ir Žemaitijos krašto istorija. Tik įžengus pro antrojo aukšto centrinių rūmų duris, link Dvaro istorijos ir kultūros ekspozicijų salės, galėsite pasigėrėti XVI – XVIII amžiaus paveikslais. Toliau svečiuojantis buvusiame A. Tiškevičiaus darbo kabinete, įdomu patyrinėti grafų Tiškevičių asmeninius albumus ir dokumentus, pavaikščioti tarp to meto valgomojo baldų su giminės herbu „Leliva“, indų, skulptūrų. Pasikėlę dar aukštėliau, trečiajame aukšte išvysite eksponatus, kurie atveria buvusių Kretingos dvaro savininkų istoriją – tapytus jų portretus, genealoginių medžių plakatus, senovinius žemėlapius, dvarų planus.

 

Archeologijos salėse – kuršių kultūros radiniai

Toliau nusileidus į pirmąjį aukštą, link Archeologijos ekspozicijų salių, jus pasitiks prieš bene 200 milijonų metų gyvavę suakmenėję koralai ir moliuskai, bei kažkada po arktines stepes braidžiojusio gauruotojo mamuto griaučių liekanos. O žvelgiant į ąžuolų kamienų nuopjovų rieves iš Minijos žvyro telkinio, galima pajusti, kaip pasikeičia tuo metu vyravęs jūrinis klimatas į vėsesnį. Tada ir išplito ąžuolai. Galiausiai dėmesį patraukia stulpinė skulptūra, sukurta pagal originalą, datuojamą VI tūkstantmetyje prieš Kristų. Na, o vėlesniųjų laikų ekspozicija nepalieka abejingų dėl unikalių kuršių kultūros archeologinių radinių įvairovės. Beje, šalimais šių Archeologijos salių yra eksponuojamos monetos iš 9 Kretingos muziejuje saugomų lobių. Tad ne mažiau įdomu savo akimis pamatyti ir palyginti, kaip šimtmečiais keitėsi pinigų rinka, kokią istorinę vertę šiuo laikmečiu įgyja tas mažas metalinis pinigėlis.

 

Vandens malūne – Žemaitijos krašto etnografija

Štai Vandens malūno pastate lankytojams, lyg Rėdos rato simbolis, atvertas unikalus muziejaus sukauptas etnografijos rinkinys „Saulės ratu“. Čia supažindinama su Žemaitijos krašto XIX – XX amžiuje naudotais darbo, namų įrankiais bei reikmenimis, minėtomis kalendorinėmis šventėmis, jų sąsąjomis su ūkio darbais. Kur tik dairaisi, regi Rėdos rato virsmą ir vyksmą, užuodi šieną, medį, grūdo salstelėjusį skonį, ką tik girnomis sumaltų miltų, džiovinamų prieš kūlimą linų – tuomet poetiškai vadintų „saulės žolynų“, baigiamo pjauti vasarojaus kvapą. Viskas čia dvelkia senove: verpimo rateliai, sviestamušė, ližės duonai pašauti į krosnį, žemės įdirbimo įrankiai, moliniai ąsotėliai, meniškai išdrožinėtos prieverpstės, kruopščiai nuaustos staltiesėlės, metaliniai kryžiai, medinės skrynios su nutapytais etno motyvais. Na, o jei po „Saulės rato“ virsmų dar liko dvasioje vietos kitiems įspūdžiams ir patirtims, būtinai apsilankykite prie pat malūno esančiame Ūkvedžio name, kuriame įrengta Kretingos krašto istorijos ekspozicija.

 

Šviesos oazė Žiemos sode

Po visų aplankytų objektų, belieka įkvėpti ištisus metus žaliuojančios šviesos ir šilumos oazės – pasivaikščioti po egzotiškąjį Žiemos sodą, ir žinoma – po istorinį dvaro parką. Augalų mylėtojai Žiemos sode pasijus lyg pasakoje, kur viskas žaliuoja, stiebiasi, svyra, žydi, o šį visą gyvybingą augimą dar papildo baseinėlyje, augalų karalystėje ropliojantys baliniai vėžliukai, tolėliau vandenyje palei trykštantį fontaną ratus sukantys ryškiaspalviai oranžiniai japoniški karpiai (kurie, beje, maloniai pasisveikinus, tučtuojau atplaukia pasilabinti), bei margaspalvės papūgėlės. Taip mėgaudamasis malonia „atogrąžų“ šiluma, pradedi nejučia svajoti apie tai, kaip būtų gera tokioje žalumos oazėje kiekvieną rytą gurkšnoti arbatą it saulę, kvepiančią ryškiai raudonomis irezinėmis, sodo lubas siekiančiais fikusu ir araukarija, „šliaužiojančios“ monsteros prinokusiais ananasiniais vaisiais, spalvingais kaktusais, dėmėtosiomis marantomis, ką tik užderėjusiu citrinmedžiu ar mažaisiais bananais…

 

Istorinės Tiškevičių parko alėjos

Tuomet, kai jau norisi įkvėpti gryno oro, pats laikas paklaidžioti po Tiškevičių parko alėjas ar tiesiog pailsėti ant suolelio prie dvaro rūmų, stebint šimtamečius ąžuolus, šalia kurių lyg Aukuras, menantis senovę, dar stūkso apeiginis Padvarių akmuo su dubeniu. Žingsniuojant pirmojo tvenkinio pakrante, galima aplankyti „Meilės“ akmenį ant Krioklio uolos, o dar kiek paėjėjus tolėliau – grafienės Sofijos akmeninį „Vaišių stalą“, arba atsipūsti ant Apžvalgos kalnelio, kur ten buvusioje pavėsinėje ilsėdavosi grafas su svečiais. Galiausiai patartina užbaigti šią pasakišką kelionę pasukant link įstabiausio muziejaus teritorijos objekto – skulptūrų parko – Astronominio kalendoriaus su Saulės laikrodžiu. Ši vieta darniai siejasi su jau Vandens malūne aplankytu „Saulės ratu“.

Tad taip ir geriausia būtų apibendrinti šią turiningą kelionę – praeities istorija yra neatsiejama nuo šiuolaikinio konteksto, kaip gamta neįsivaizduojama be metų ciklo. Kūrybiškai ir aktualiai pateikiant istoriją bendruomenei, tradicijos išlieka gyvos, o galbūt ir atkuriamos, įprasminamos naujai per asmeninį santykį, dvasinį – vertybinį kontekstą.

Muziejus, perteikdamas informaciją įvairiomis formomis, siekia sujungti visuomenę, ne tik retuosius eksponatus statiškai pateikdamas, tačiau tikslingai šiuolaikiniame kontekste sukurdamas bendrumo su praeitimi bei dabartimi įspūdį. Tad svarstant, kur turiningai praleisti laiką, o mokytojams ieškant vaikams įdomių užsiėmimų, šis muziejus neturėtų nuvilti, o galbūt ir pranokti lūkesčius.

beeNet.lt